Školy v BSK môžu bezplatne navštíviť Múzeum židovskej kultúry

14.02.2012 Bratislava

Bratislava 13. februára (TASR) - Múzeum židovskej kultúry v hlavnom meste otvára bezplatne svoje brány pre všetky základné a stredné školy v Bratislavskom kraji pri príležitosti 70. výročia prijatia Židovského kódexu. Vstupné zdarma môžu školy využiť do konca apríla. Záujemcovia môžu kontaktovať Ústredný zväz židovských náboženských obcí v SR (ÚZŽNO).

\"Návšteva múzea je určená pre širokú vekovú skupinu, od malých prváčikov, ktorí sa možno prvýkrát stretnú s iným náboženským vierovyznaním, až po žiakov, ktorí maturujú z dejepisu alebo náuky o spoločnosti,\" uviedla grantová manažérka ÚZŽNO v SR Ivana Filkusová. Sedemdesiate výročie prijatia Židovského kódexu podľa nej pripomína, čoho všetkého je ľudská nenávisť schopná a odkazuje na deň, kedy sa začali deportácie židovských rodín žijúcich na Slovensku. \"26. januára 2012 bolo 60. výročie oslobodenia Osvienčimu, kde zomrelo milión a pol nevinných ľudí, len preto, že boli inej viery, farby pleti alebo sexuálnej orientácie,\" doplnila.

Školy o túto akciu prejavili mimoriadny záujem. Každý deň múzeum navštívia v priemere žiaci až troch tried. Okrem voľného vstupu múzeum daruje každej triede dve hodnotné knihy, ktoré školám pomôžu pri výučbe dejepisu, ale aj ďalších predmetov.

Počas dvojhodinovej prehliadky múzeum školám ponúka odborný lektorský výklad v svojej expozícii. V rámci prehliadky je pripravený krátky film s výpoveďami osôb, ktoré prežili holokaust. Manažérka ÚZŽNO zdôraznila, že program múzea je vždy prispôsobený veku návštevníkov.

Projekt sa realizuje vďaka grantu Úradu vlády SR, ktorý v rámci dotačného programu Podpora a ochrana ľudských práv a slobôd prispel na tento projekt sumou 13.242 eur. Čiastku 2500 eur na projekt vyčlenil zo svojich prostriedkov aj Ústredný zväz židovských náboženských obcí v SR.

Vďaka grantu múzeum navštívi 4800 žiakov a 200 učiteľov.
 

Vyberte región